Dziś post z nieco innej beczki. Jakiś czas temu postanowiłam nieco zmienić moje nawyki żywieniowe. Nie to że szukam jakiejś diety, ale zwyczajnie postanowiłam jeść więcej zdrowych produktów. Szukając ciekawych propozycji w internecie trafiłam na sklep ECOSUPERSAM.PL i to właśnie tam zdecydowałam się na zamówienie nasion chia. To właśnie te słynne nasionka szałwii hiszpańskiej stały się w ostatnim czasie wręcz "modne" wśród wszystkich fanów zdrowego odżywiania.
Jakie było moje zdziwienie gdy okazało się że nasiana te nie mają żadnego smaku ! Nasiona chia są na tyle neutralne że możemy sami zdecydować jak mają smakować. Najlepiej sprawdzają się z mlekiem roślinnym lub sokiem. Na pierwszy raz wybrałam połączenie z naturalnym mlekiem kokosowym. Dodatkowo zrobiłam je całkiem sama z wiórek kokosowych więc były jak najbardziej ekologiczne i bez żadnych chemicznych dodatków. Z racji jednak że nie przepadam za bardzo za smakiem kokosa to i te połączenie również kiepsko mi smakowało. Nie zniechęciłam się jednak i kupiłam mleko sojowe. I to właśnie naturalne mleko sojowe okazało się moim ulubionym dodatkiem do puddingu chia. Ma lekko słodki smak, który świetnie współgra ze świeżymi malinami czy jagodami. Prawidłowo powinniśmy zalać nasiona mlekiem i pozostawić na całą noc w lodówce, w praktyce jednak wystarczą już 2-3 godziny by cieszyć się niebanalnym deserem.
Nasiona chia mimo że są tak małe i niepozorne mają ukrytą dużą moc. Są bogate przede wszystkim w błonnik, witaminy, kwasy omega 3 i 6 a także minerały i antyoksydanty. Zaleca się wprowadzenie ich do diety każdej osobie, która marzy o płaskim brzuchu bez odmawiania sobie deserów ;) Idealnie smakują zarówno ze świezymi owocami jak i dżemami czy konfiturami. Można je wykorzystać również jako dodatek do owsianki czy jogurtu. Kilogramowe opakowanie dostępne TUTAJ starczy na wiele porcji a Tobie pozwoli cieszyć się wyjątkowym smakiem i formą podania.
Próbowałyście już nasion chia ? Z czym najczęściej je łączycie ? :)